Planet KDE Valencia

Català Valencia English Español Euskara Français Italiano Nederlandse Português Slovenčina Svenska toki pona Українська Mastodon r/kde

Thursday

23 April, 2020

Ja hi ha ací un paquet nou de les aplicacions del KDE! En aquest llançament podeu esperar trobar més funcionalitats, millores d’estabilitat, i eines més fàcils d’usar que vos ajudaran a treballar amb més efectivitat.

Hi ha dotzenes de canvis que vos esperen a la majoria de les aplicacions preferides. Prenem com a exemple el Dolphin. Les comparticions Samba del Windows ara es poden descobrir completament.

Amb el tema de reproduir música: el reproductor musical Elisa ha afegit funcionalitats a passos agegantats. Aquest llançament aporta una vista nova d’«Ara s’està reproduint», fàcilment accessible a través de la safata del sistema, i una opció per a minimitzar la llista de reproducció a on es vulga. Gràcies al mode visual de barreja afegit recentment, és molt més fàcil reorganitzar la música a les llistes de reproducció.

Aquests són els punts més destacats de les novetats a les aplicacions del KDE d’aquest mes. Llegiu-ho per trobar tot el que s’ha preparat per a vós.

Okular

L’Okular és l’aplicació del KDE que permet llegir PDF, documents Markdown, llibres de còmic i molts altres formats de documents. En aquest llançament l’Okular ha rebut millores d’accessibilitat per als usuaris de l’escriptori i també de pantalles tàctils. Per als primers, l’Okular ara implementa el desplaçament suau tant quan s’usa la roda del ratolí com el teclat. Per als usuaris de pantalles tàctils, la darrera versió de l’Okular aporta el desplaçament inercial.

Okular smooth scrooling. Illustration: David Revoy, CC-BY-SA-4.0

Dolphin

El potent gestor de fitxers Dolphin del KDE afig funcionalitats noves, permetent interactuar millor amb els sistemes de fitxers remots com les comparticions Samba i els servidors SSH. Ara podeu començar a mirar pel·lícules emmagatzemades a llocs remots sense que calga baixar-les, i en el seu lloc podeu enviar la transmissió directament des del núvol al reproductor mitjançant el Dolphin.

D’una manera semblant, mai ha estat tant fàcil connectar amb comparticions Samba del Windows i aprofitar tots els serveis que ofereixen, ja que les comparticions Samba ara es poden descobrir via el protocol WS-Discovery usat per les versions modernes del Windows. Això permet integrar perfectament l’equip amb Linux a una xarxa Windows.

Pel que fa a les notícies del departament d’usabilitat: ja no cal el ratolí per moure el focus a i des del plafó de terminal. Ara podeu usar la drecera de teclat Ctrl + Majúscules + F4. Una altra funcionalitat llargament esperada és la cerca de fitxers no només pels seus noms o contingut, sinó també per les seues etiquetes.

Ara s’han implementat els fitxers 7Zip dins el Dolphin, i això vol dir que es pot navegar per aquests fitxers comprimits com si fossin carpetes del sistema de fitxers. Quan s’instal·len aplicacions externes de cerca com el KFind, el Dolphin permet accedir-hi ràpidament creant un enllaç.

Finalment, una funcionalitat aparentment petita que pot estalviar força temps és la funció «Duplica». Seleccioneu un o més fitxers o carpetes, premeu Ctrl + D (o clic dret i trieu «Duplica ací») i - bum! Apareix una còpia de cada element seleccionat al costat dels originals.

Funcionalitat de duplicat del Dolphin

Lokalize

El Lokalize és una utilitat que es pot usar per a traduir fitxers «gettext» i «xliff». Ara admet la correcció gramatical del Language-Tool, que ajuda als traductors ressaltant els errors gramaticals del text.

KMail

El KMail és el client de correu electrònic més popular i és part del Kontact, un paquet de programes que ajuden a gestionar els correus electrònics, els contactes, i les tasques. S’han inclòs diverses millores en aquest llançament nou. Per començar, ara els missatges de correu es poden exportar fàcilment a PDF, i els missatges amb format Markdown es mostren millor. L’aspecte de la seguretat també ha rebut una atenció especial. En concret, el KMail mostra un avís quan s’obri l’editor de missatge després de fer clic a un enllaç que demana adjunta un fitxer.

KMail

Konsole

El Konsole és un emulador de terminal que es pot usar per a executar instruccions de la línia d’ordres, processos i programes. La darrera versió del Konsole permet usar la tecla Alt + una tecla numèrica per a saltar directament a qualsevol de les 9 primeres pestanyes.

Gwenview

El Gwenview és el visor d’imatges preferit del KDE, i en aquesta versió els desenvolupadors han resolt dos problemes importants. L’aplicació ja no es penja en llançar-la quan el porta-retalls del sistema conté text del KDE Connect, i s’ha corregit la importació de fotos a o des d’ubicacions remotes.

Elisa

L’Elisa és un reproductor musical senzill i popular, i aquest llançament aporta la vista «Ara s’està reproduint» que el fa més atractiu.

Però l’aparença no ho és tot. L’Elisa també és més funcional, ja que ara s’hi pot accedir a través de la safata del sistema i minimitzar la llista de reproducció a on es vulga. Això vol dir que es pot mantindre l’audició encara que es tanque la finestra principal de l’Elisa. El mode de barreja visual nou facilita reorganitzar la música a les llistes de reproducció, i mostra la cançó següent que es reproduirà.

Elisa

Kdenlive

El Kdenlive és l’aplicació avançada d’edició de vídeo del KDE, i la versió nova fa l’edició més ràpida gràcies a la resolució configurable de la vista prèvia. La vista prèvia també millora la visualització multipista, facilitant la selecció de les pistes quan s’estan editant totes al mateix temps.

A sota de la línia de temps, l’equip ha millorat l’ajust de clips ajustant només les pistes actives. També s’ha corregit la funcionalitat d’ajust de grup i s’ha afegit una drecera per evitar ajustar en moure. Una altra cosa que ara es pot fer és deixar anar directament els fitxers (vídeos, música i imatges) des de l’explorador de fitxers a la línia de temps. La funcionalitat nova «zoom als fotogrames clau» ajuda a fer un treball més precís. Els professionals editors de vídeo i els usuaris que provinguin d’altres eines d’edició apreciaran sense cap mena de dubte la funcionalitat d’importació/exportació d’OpenTimelineIO.

Aquest llançament del Kdenlive també aporta moltes correccions d’errors, com el del Seguidor de moviment, que estava trencat en alguns sistemes. Ara permet afegir un filtre de compensació de to, així com afegir «mou i redimensiona» a una forma de rotoscòpia. També s’ha solucionat la fallada de l’assistent de DVD i l’error que afectava el canvi del volum d’enregistrament des del mesclador. L’equip del Kdenlive també ha afegit les funcionalitats d’etiquetatge, puntuació i filtratge a la safata del projecte.

La versió nova del Kdenlive per al Windows també té correccions als diàlegs de la línia de temps, que abans no acceptaven l’entrada del teclat. Addicionalment, ara es pot seleccionar el dorsal d’àudio al Windows.

Kdenlive

Yakuake

El Yakuake és una finestra de terminal que es pot estirar des de la part superior de l’escriptori Plasma prement F12. És útil per executar instruccions ràpides a la línia d’ordres, i després eixir.

Quan s’òbriguen pestanyes noves o es dividisquen subfinestres en aquesta versió del Yakuake, ara es poden iniciar al mateix directori que la pestanya/plafó actual. També es pot redimensionar verticalment la finestra del Yakuake arrossegant-la per la seua barra inferior.

Arranjament del sistema

La pàgina d’integració de comptes en línia de l’Arranjament del sistema permet configurar qüestions com el compte de Google, o definir l’accés al compte de Nextcloud. La pàgina s’ha redissenyat completament, i ara té un aspecte net i modern, amb una funcionalitat molt més fiable.

KDE Connect

El KDE Connect és una aplicació que ajuda a integrar el telèfon amb l’escriptori i viceversa. Una de les funcionalitats més noves distribuïda amb aquest llançament és la capacitat d’iniciar converses noves amb l’aplicació de SMS.

Altres canvis inclouen la visualització de la reproducció actual dels reproductors remots a la miniaplicació de reproducció de suports, un conjunt nou d’icones d’estat de la connexió, i la gestió millorada de les notificacions de trucada.

Al departament de correcció d’errors, s’ha resolt l’error que provocava que la compartició de fitxers bloqués l’aplicació de trucades, i s’han solucionat els problemes quan es transferien fitxers força grans.

Spectacle

L’Spectacle, el programari de captura de pantalla del KDE, ha afegit funcionalitats d’usabilitat i ha resolt diverses arestes. Una d’elles impedia copiar una captura de pantalla al porta-retalls quan s’havia obert l’Spectacle des de la línia d’ordres amb l’opció «–nonotify». Encara que això pot ser un problema molt particular, el fet és que ara es pot fer exactament així. Igualment, les versions més antigues tenien problemes quan s’intentava arrossegar una captura de pantalla des de l’Spectacle al patró predeterminat de nom de fitxer que incloïa subcarpetes. Aquests problemes s’han solucionat.

Una altra millora útil a la versió nova de l’Spectacle ve en la forma dels botons «valors predeterminats» «Reverteix». Es poden usar per tornar a una configuració prèvia, o inclús per eliminar qualsevol configuració personalitzada anterior i restaurar-ho tot als seus valors predeterminats.

L’Spectacle no només recordarà la vostra configuració predeterminada, sinó també la darrera àrea usada de captura de pantalla. Això ajuda a ser coherent, i fa més fàcil crear captures de la mateixa forma i mida que les anteriors.

Krita 4.2.9

S’han produït diverses actualitzacions tècniques de caire intern en aquest llançament, però també s’han corregit els traços de pinzell més suaus que no parpellegen en passar sobre el llenç. S’han afegit «Aerògraf» i «Rati de l’aerògraf» al pinzell d’Esborronat de color, i el paràmetre nou Rati que permet usar els diferents sensors per fer més plana la forma del pinzell. La funcionalitat nova «Divisió de capa en màscara de selecció» permet crear una capa nova per a cada color a la capa activa.

Smb4K

El llançament 3.0.4 del Smb4K corregeix diversos problemes i fallades, especialment al muntador. També fa que el Smb4K es puga compilar amb la versió 5.9 o inferiors de les Qt.

KIO GDrive 1.3

Aquesta versió troncal del connector que integra el Google Drive amb les aplicacions del KDE afig la implementació per la funcionalitat «Shared Drives» del Google Drive.

També inclou l’acció nova «Copia l’URL de Google al porta-retalls» al menú contextual del Dolphin.

Notes de llançament de la versió 20.04Pàgina wiki de baixada de paquetsPàgina d’informació del codi font de la versió 20.04Registre complet de canvis de la versió 20.04

Thursday

5 March, 2020

Llançaments nous

Choqok 1.7

El febrer ha començat amb una actualització llargament esperada de l’aplicació de microblogs [Choqok] (https://choqok.kde.org/news/2020/02/04/choqok-1-7-released.html).

Les esmenes importants inclouen el límit de 280 caràcters al Twitter, permetre desactivar comptes i acceptar tuits ampliats.


Choqok

KPMcore i Gestor de particions del KDE 4.1.0

El programa de formatat de disc Gestor de particions ha tret un llançament nou i s’ha fet molta faena a la biblioteca del KPMCore que també s’utilitza a l’instal·lador de la distribució Calamares. S’ha afegit el suport per al sistema de fitxers Minix a la mateixa aplicació.


Gestor de particions

KPhotoAlbum 5.6

Si teniu centenars o inclús milers d’imatges al disc dur, esdevé impossible recordar la història que hi ha darrera de cada una de les imatges o el nom de les persones fotografiades. El KPhotoAlbum s’ha creat per ajudar-vos a descriure les imatges i després cercar ràpidament i eficientment dins la gran col·lecció de fotografies.

En particular, aquest llançament aporta grans millores de rendiment en etiquetar un gran nombre d’imatges i a la vista de miniatures. El nostre agraïment al Robert Krawitz per tornar a submergir-se en el codi i trobar les optimitzacions i eliminar les redundàncies!

Addicionalment, aquest llançament afig el suport per al marc de treball del connector «purpose» del KDE.

KPhotoAlbum

Entrades

L’editor Kid3 d’etiquetes ID MP3 s’ha mogut a «kdereview», el primer pas per fer nous llançaments.

I l’aplicació Ruqola del Rocket.chat ha passat pel «kdereview» i s’ha mogut en preparació per al llançament. Tanmateix, el mantenidor Laurent Montel ha indicat que s’ha planificat la reescriptura amb els Qt Widgets i encara hi ha molta faena a fer.

Botigues d’aplicacions


Elisa

La novetat a la Microsoft Store per al Windows és l’Elisa.

Un reproductor musical modern i bonic, fet a consciència per la Comunitat KDE. Navegueu i reproduïu la música de manera fàcil! L’Elisa hauria de llegir gairebé qualsevol fitxer de música. L’Elisa s’ha fet per a ser accessible a tothom.

Mentrestant, el Digikam està preparat per enviar-se a la Microsoft Store.

Actualitzacions del lloc web

El KDE Connect, l’eina d’integració del telèfon i l’escriptori, té un lloc web nou.

El Kid3 té un lloc web nou de trinca amb notícies i enllaços de baixades a totes les botigues a on està disponible.

Llançaments 19.12.3

Varis dels nostres projectes publiquen en la seua pròpia escala de temps i altres es publiquen conjuntament. El paquet de projectes 19.12.3 s’ha publicat hui i prompte hauria de ser disponible a través de les botigues d’aplicacions i de les distribucions. Vegeu la pàgina del llançament 19.12.3 per als detalls. Aquest paquet s’havia anomenat prèviament Aplicacions del KDE però s’ha descatalogat per esdevenir un servei de llançaments per evitar confusions amb totes les altres aplicacions del KDE i perquè són una dotzena de productes diferents en lloc d’un únic grup.

Algunes de les correccions incloses en aquest llançament són:

  • Ha millorat el suport per als atributs de fitxer a les comparticions SMB, diversos commits
  • Ara el K3b accepta fitxers WAV com a fitxers d’àudio. Error 399056. Commit
  • Ara el Gwenview pot carregar imatges remotes via https Commit

💻 Notes de llançament de la 19.12 per a informació quant als arxius tar i els problemes coneguts. 💻 Pàgina wiki de baixada de paquets 💻 Pàgina d’informació del codi font de la 19.12.3 💻 Registre complet de canvis de la 19.12.3 💻